Des de Marco Abella volem fer ressó de les varietats de raïm que envolten el nostre celler i és per això que us volem esmentar cadascuna d’elles i fer que conegueu Porrera des d’un altre punt de vista.

LA CARANYENA

Comencem per la Carinyena, és la varietat més plantada juntament amb la Garnatxa al terme municipal de Porrera, però només els ceps més vells produeixen vi d’alta qualitat, sobretot al nord de la regió. També és una de les més esteses per la geografia mundial, encara que no tant a Espanya.

La Carinyena és una varietat d’alt rendiment de color intens, d’alta tanicitat i acidesa i de fulles molt gruixudes. Delicada i productiva, de raïms grossos, grans mitjans i arrodonits, pell gruixuda i maduració tardana. És sensible al míldiu, a la cendrosa i a la podridura, però propensa a l’oídi i brolla tard,cap a la primavera el que fa que sigui més susceptible a les gelades.

El vi que en surt tendeix a tenir força grau, molt color, cos i una bona acidesa quan està ben plantada i on cal. Malgrat que als vins de carinyena se’ls ha considerat sempre molt aspres al Priorat, els nostres vins són amables tot i seguir tenint un alt nivell de tanicitat . Normalment es barreja amb garnatxa negra, sirà i altres varietats de raïm, a les quals pot aportar cos, color, grau o acidesa encara que també en podem trobar de monovarietals on donaran la màxima expressió de Porrera i el caràcter del Priorat.

Altres noms que rep la varietat són: carinyena a Tossa de Mar, Cotlliure o Maó, caranyena com se li diu a Riudoms, Reus, Terra Alta, Priorat, caranyana a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Llagostera , carignan o Catalan a França, mazuela o mazuelo o crujillón a Espanya, Carignano o legno duro a Itàlia, Pinot d’Évora a Portugal.

En algunes zones de Catalunya l’anomenen “Samsó” i de fet aquesta és la paraula que l’administració catalana aconsella fer servir a les etiquetes dels vins, atès que el mot “cariñena” és d’ús exclusiu de la “DO Cariñena” d’Aragó, encara que des de fa ben poc ha sigut autoritzat l’ús del seu nom com a varietat de raïm per l’elaboració de vins protegits per la DOQ Priorat.

A Marco Abella hi té una gran importància al LOIDANA amb més d’un 60% on hi aporta molta frescor, fruita i color, al CLOS ABELLA on hi representa fins a un 70% atorgant al vi complexitat i profunditat, al ROCA GRISA (100%) on hi expressa una gran intensitat i soprèn per la seva delicadesa i per ultim a EL PERER (100%) on mostra una gran estructura i densitat a més de complexitat i profunditat.

Joan Ayra

Sumiller