El Celler 2017-11-10T16:08:11+00:00

EL CELLER

El nostre celler ha estat dissenyat per poder aprofitar al màxim els recursos naturals. Construït al 2005 enmig de les nostres vinyes, disposa d’un laboratori que ens permet un control constant del procés d’elaboració i la consecució d’una qualitat òptima. La seva estructura, amb dues plantes sota terra, ens permet utilitzar la gravetat per a cada un dels passos de vinificació. La criança té lloc sota terra, a una temperatura i humitat estables per a l’adequada evolució i conservació dels vins.

RAMON MARCO ABELLA, UNA PASSIÓ FAMILIAR

En el segle XII van arribar al Priorat els monjos cartoixos francesos i van introduir les varietats que són avui en dia pròpies de la regió: la garnatxa i la carignan. La família Marco, viticultors des del segle XV, estava afincada a Porrera, com ja consta al primer cens de Catalunya (1497) així com al cens posterior realizat pel Comte de Floridablanca al 1787.

A finals del segle XIX, la filoxera, al igual que a la resta d’Europa, va assolar les vinyes i la família va emigrar a Barcelona tot i conservant les terres de Porrera.

Al 1898 va néixer Ramón Marco Abella a Porrera.
Home emprenedor i de fort caràcter, va decidir tornar a donar vida a la que havia estat una de les millors vinyes de la regió del Priorat.

L’OLIVIA i EN DAVID

Després d’un segle, el seu nét David i la seva esposa Olivia, decideixen donar un pas endavant construint un celler modern.

El matrimoni abandona les seves respectives carreres professionals per dedicar-se exclusivament a les seves passions i construeixen el celler Marco Abella, contribuint d’aquesta manera al prestigi mundial dels vins del Priorat.

FILOSOFIA

L’alçada, el sòl i la orientació de cada una de les nostres postres parcel.les confereixen a cadascun dels nostres vins una identitat pròpia. La nostra filosofia consisteix en aconseguir que els vins expressin l’autenticitat, tipicitat i essència del poble de Porrera, sent totalment respectuosos amb el medi ambient.

L’alçada de les nostres parcel.les proporciona a les vinyes una bona ventilació. La seva situació aïllada d’altres parcel.les no ecològiques fa més eficient la pràctica de l’agricultura ecològica.
De la mà de la natura, respectem la proliferació d’insectes que són beneficiosos pel manteniment d’un ecosistema equilibrat, com les crisopes, insecte depredador beneficiós per evitar plagues per a la vinya (mostrem un ou de crisopes en la fotografia.
En el procés de fermentació només utilitzem llevats autòctons, que proporcionen personalitat pròpia als vins.
L’agricultura biodinàmica va més enllà de l’agricultura ecològica. El seu objectiu és produir aliments de qualitat tot i respectant el regne animal i vegetal.
Els treballs de camp estan relacionats amb les fases de la lluna. Així, per exemple, tres dies abans de la lluna plena apliquem compostos naturals antifúngics, com la cua de cavall, ja que durant aquesta fase llunar la probabilitat de desenvolupar malalties fúngiques a la vinya augmenta.
El preparat de bonyiga de vaca és un potent estructurant del sòl. Afavoreix l’activitat microbiana i estimula el creixement de les arrels, aspecte crucial per a les nostres vinyes que han de buscar l’aigua entre els estrats de pissarra. També l’enriquim amb un compost elaborat amb bonyiga de vaca, palla, camamilla, ortiga, roure i valeriana.

Preparat de sílice: s’aplica a la part aèria, afavoreix el vigor vegetatiu i atenua el desenvolupament de malalties fúngiques. Preparats de sofre i coure juntament amb tisanes d’ortiga, cua de cavall i camamilla.
La importància de les fases de la lluna: Les fases de la lluna determinen en quin moment s’ha d’aplicar cada tractament:
– En lluna nova el fluxe de la saba baixa i es concentra en l’arrel
– En quart creixent el fluxe de la saba comença a ascendir i es concentra en les tiges i les branques
– En lluna plena el fluxe de la saba puja i es concentra a les fulles, fruites i flors
– En quart minvant el fluxe de la saba comença a baixar, es concentra en les tiges i les branques

L’EQUIP

David Marco i la seva esposa, Olivia Bayés, estan al timó del celler imprimint el seu segell a cada racó del celler i de les seves vinyes.

Junt amb els enòlegs, José Luis Ruiz i Damià Del Castillo, formen l’acoblament perfecte d’un equip jove, coneixedor i entusiasta.

A la vessant comercial, comptem amb l’Eli Cots i en Ferran Casellas, els nostres sumillers, que hi aporten la seva visió més global del món del vi.

JOSEP GUINOVART

Josep Guinovart (Barcelona 1927-2007) pintor català reconegut internacionalment, va fundar el 1955 el grup Tahüll i vinculat al grup Dau al Set juntament amb Modest Cuixart, Jaume Muxart, Antoni Tàpies i Joan-Josep Tharrats.

La seva obra, abstracte i informalista, el projecta com un dels artistes més originals del panorama de la vanguarda de Barcelona.

La seva obra és contundent, plena de colors i de llum. Guinovart va ser sempre un artista inconformista que figura entre els Mestres més brillants de l’ Art Contemporani.

Bon amic de la família, va crear per Marco Abella les pintures que inspiren les etiquetes dels nortes vins.

La seva inspiració en les vinyes i el paisatge del Priorat reflexen l’esperit d’arrelament a la terra i la contemporaneïtat del nostre celler.